Backlit film i citylight papir, koja je razlika?

DIJANAskocicDigitalni tisak, XXL Print

Backlit filmovi i citylight papiri najčešće se koriste za potrebe oglasnih kampanji, na svjetlećim pozadinama. Backlit filmovi izvrstan su medij za prikaz vizuala kada običan plakat nije dovoljno impresivan. Najčešće ih viđamo u citylight svjetlećim kutijama, kao dio uličnog oglasnog prostora.

Posebnost backlit filma leži u njegovoj sposobnosti da vjerno prikazuje vizual kada je obasjan od iza pomoću neke vrste svjetleće kutije. Vizual je vidljiv po danu i ponoći jednako.

Na tržištu se kao zamjena za backlit filmove našao takozvani citylight papir, koji iako je jeftinija zamjena za backlit filmove, ima nekoliko nedostataka.

Što je backlit film?

Backlit filmovi su PVC polimerni filmovi posebno dizajnirani za oglašavačku industriju. Filmovi su najčešće vrlo tanki i vrlo čvrsti pa čak i rigidni. Materijal je prilično osjetljiv na savijanje i zahtjeva određen oprez u rukovanju. S  druge strane, backlit film je dizajniran tako da izdržava sve vremenske uvjete na otvorenom i zatvorenom, zato je izvrstan izbor za kratkoročne, ali i dugoročne oglasne kampanje. 

Koje je razlika između backlit filmova i citylight papira?

Primarna razlika je u materijalu, kako sam naziv sugerira. Backlit film je izrađen od PVC-a, dok je citylight papir zapravo 150g izbijeljeni papir. Samim time što je papir, nije otporan na vremenske uvjete niti na UV zrake koje izbjeljuju boje na vizualu. Iako najčešći problem na koji nailazimo je gužvanje i boranje papira na temperaturi i vlazi, pa tako često znamo vidjeti citylight postere u citylight kutijama koji su zgužvani, odlijepljeni od pozadine ili prilično valoviti nakon nekog vremena.

Druga bitna razlika je u cijeni. Razlika u cijeni ponekad i može biti dupla, i to kada govorimo o kalkulaciji cijene bez iznosa usluge tiska. Razlika u cijeni opravdava se kvalitetom i izdržljivošću materijala. Iako možemo dobiti kvalitetne vizualne na oba medija, citylight papir ne bismo preporučili da dugoročne, ali ni srednjoročne promocije. Backlit film nema ograničenja u trajanju vizuala niti postojanosti filma na vremenskim uvjetima. Točnije, trajnost vizuala je tri godine koliko traje garancija proizvođača tinte. 

Sam tisak je drugačiji na ova dva materijala. Razlika je u profilu za tisak. Backlit filmovi tiskaju se na backlit profilima koji troše do četiri puta više tinte od profila za tisak na papiru. Nakon printanja backlit filmove je potrebno pustiti da se osuše kako bi se boja upila do kraja u film. Prije nego se backlit film prisloni uz izvor svjetla, otisnuti vizual je prilično taman i izgleda kao da je pogrešno otisnut. Čim se okrene prema svjetlu, ili prisloni na osvijetljenu pozadinu vizual postaje vjeran originalu kojeg vidimo na računalu.

Citylight papir zbog svoje izrade, kao dodatno izbjeljen papir propušta dio svjetlosti kroz sebe i po istom principu osvjetljava otisnuti vizual. 

Gdje se koriste backlit filmovi i citylight papiri?

Backlit filmovi i citylight plakati se najčešće koriste na vanjskim oglasnim površinama poput Citylight okvira i bigboardovima s pozadinskim osvjetljenjem, te u unutarnjim prostorima kao što su LED displeji odnosno na bilo kakve svjetleće površine različitih formata. Sve češće ih primjećujemo kao dio opreme za sajmove i konvencije jer nude impresivan način prikaza željenih vizuala. Odlične primjere i pojašnjenja backlit filmova možete pronaći na blogu na linku.

Gdje mogu printati vizuale za backlit film ili citylight papir?

Max media vam može ponuditi backlit filmove i citylight postere po pristupačnim cijenama prilagođenim vašim potrebama. Svaki posao radimo prema visokim standardima tržišta jer stavljamo naglasak na kvalitetu prije svega. Koristimo samo provjerene dobavljače za nabavu filmova i papira te printamo samo s originalnim Epson bojama koje imaju trogodišnju garanciju na sve vremenske uvjete.

Stoga, bilo da tražite opcije za kratkoročne promocije na citylight papiru ili dugoročne promocije i kampanje na backlit filmovima, možete računati da ćete kod nas dobiti samo najkvalitetnije proizvode.