Digitalni tisak

Digitalni tisak je odlična tehnika tiska zbog visoke kvalitete ispisa i brzine ispisa za male naklade.

Ukoliko razmišaljate o izradi promotivnim materijala  malih naklada pr. do 3000 A5 letaka, 100 plakata, 1000 vizitki, digitalni tisak je najisplativija metoda tiska. Za veće naklade preporučljivo je koristiti offsetni tisak.

Koja je razlika između offsetnog tiska i digitalnog tiska?

Doista je važno razumijeti razliku između digitalnog i offsetnog tiska, kako bi razumijeli razliku u cijeni i količinama koje su preporučljve za tisak u svakoj tehnici.

Offsetni tisak ili plošni tisak je starija tehnika tiska, ali danas još uvijek kvalitetnija tehnika kada govorimo o velikim nakladama. Digitalni tisak s druge strane omogućava više varijacija u samom tisku, poput printanja vizitki s različitim imenima, ili kupona sa serijskim brojevima. 
Osnovna razlika je u načinu tiska na papir.

Primjer radova:

Offsetni tisak

Offsetni tisak, zahtjeva nekoliko koraka prije samog tiska na papir. Potrebno je razviti offsetne ploče, koje se rade od aluminija, višeslojnog metala (bakar-krom) ili plastike. Tisak se bazira na vlaženju nestiskajućih ploha vodom, a tiskovnih ploha bojom. Otisak se zatim prenosi s tiskovne forme (ploče) na gumenu navlaku, te potom preko tiskovnog valjka na tiskovnu podlogu (papir).

Proces izrade tiskovnih (offsetnih) ploča uvijek je fiksni trošak, to znači da je puno prihvatljiviji u velikim tiskarskim nakladama.

Image

Digitalni tisak

Digitalni tisak nema toliko koraka u pripremi, što više, digitalni tisak se odvija direktno s računalne image datoteke preko digitalnog printera na papir. Na taj način se izbjegavju svi troškovi prirema ploča u offsetnom tisku, ali je sama cijena po otisku nešto skuplja u digitalnom tisku. Digtalni tisak omogućava nam printanje na zahtjev te vrlo kratko vrijeme printanja. Velika varijabilnost u otiscima i tisak malih naklada čini ga cijenom i vremenom isplativijom tehikom tiska od offseta.

Kod digitalnog tiska možemo razlikovati laserske i ink-jet pisače. Laserski pisači “spaljuju” prah direktno na papir pri čemu stvaraju otisak. Ink-jet pisači prenose boju na papir u kapljicama što zahtjeva kratko sušenje boje.

Za potrebe tiska do formata SRA3, koristimo laserski Ricoh digitalni printer, dok za veće formate i tisak na različite materijale iz role koristimo ink-jet digitalni pisač velikog formata Epson Surecolor. Više o tisku velikog formata, pročitaj ovdje.

Za potrebe tiska koristimo RICOH IBU 1968 MP C8002digitalni printer. Maksimalna veličina ispisa je na SRA3 papiru, najveće gramaže do 300 g/m2.

Image

Ukoliko vam treba pomoć s odlukom oko tehnike tiska, slobodno nam se javite i preporučit ćemo vam najbolju tehniku za vaše potrebe.

Iako nemamo offsetni stroj, svojim klijentima nudimo opciju offsetnog tiska u suradnji s našim partnerskim tiskarama.