Što je zatamnjivanje stakala?

Zatamnjivanje stakala je postupak apliciranja folija na staklene površine. Može se primijeniti sve staklene površine, najčešće se primjenjuje na vozilima i poslovnim objektima.

Ima puno razloga zašto bi bilo dobro postaviti foliju za zatamnjivanje na stakla, a neki od njih su spriječavanje prodora sunčeve svjetlosti i topline (UV zraka) u prostor ili vozilo, postizanje osjećaja privatnosti u svom prostoru i na kraju podizanje ukupnog izgleda prostora ili vozila.

Folije se razikuju s obzirom na primjenu, a kvalitetne folije odlikuje jednostavno postavljanje i visoka otpornost na grebanje. Iako je postavljanje jednostavno, potrebno je da folije postaljavalju profesionalci koji će vam da ti i garanciju na svoj rad.

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam se obratite.
Najčešće postavljena pitanja u vezi zatamnjivanja stakala:

Za što je namjenjena folija za zatamnjivanje stakala?

Zatamnjena stakala daju željenu dozu privatnosti, pomažu pri štednji energije, osiguravaju bolju vidljivost u određenim vremenskim uvjetima. Pri pucanju stakla štite od sitnih komadića stakla.

Da li se folija postavlja na unutarnju ili vanjsku stranu?

U većini slučajeva folija se postavlja na unutarnju stranu prozora.
Na prozore s plinskim punjenjem (pr. ISO stakla) folija se postavlja na vanjsku stranu da se izbjegne zagrijavanje plina koji se nalazi između stakala u okviru prozora i potencijalno prsnuće stakala.

Da li je u Hrvatskoj dozvoljeno zatamnjivanje stakala na vozilima?

Dozvoljeno je postavljanje folija sa zatamnjenjem u svrhu dekoracije ili zaštite na svim staklima osim prednjeg dijela vozila, odnosno dijela vozača i suvozača.

Da li folija za zatamnjivanje stakala služi i kao protuprovalna folija?

Folija za zatamnjivanje stakala nije deklarirana kao protuprovalna folija, jer postoji protuprovalna folija napravljena za tu svrhu, ali folija za zatamnjivanje stakala, pošto je deblja folija, otežat će razbijanje stakla i ulazak u vozilo ili objekte.

Da li su folije za zatamnjivanje stakala isto što protuprovalne folije?

Ne. To su dvije različite folije. Obje vrste folija imamo u ponudi.

Da li postoje različiti tonovi folije za zatamnjivanje stakala?

Da. Folije koje koristimo dolaze u nekoliko varijanti.

Da li folije zahtijevaju poseban način održavanja i čišćenja?

Da i ne. Folije su vrlo otporne na grebanje i mogu se čistiti uobičajenim kućanskih sredstvima za čišćenje stakla, no treba paziti da se tretiraju tvrdim ili oštrim predmetima kako ne bi došlo do oštećenja.

Da li postoje folije koje sprečavaju UV zračenja, a nisu zatamnjene?

Da. Postoje prozirne folije koje odbijaju 99% UV zračenja, ali imaju 0% zatamnjenja.

Koliku UV zaštitu pružaju folije za zatamnjivanje stakala?

Solarno zaštitne folije mogu zaustaviti štetne UV zrake od 96 do 99,99%, zavisno o kojoj foliji se radi. Folije će dodatno smanjiti bliještanje svjetla preko 90%, i probijanje topline sunca za 77%.
Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam se obratite.